Paneer
Indiase kaas. Lekker in indiase curry’s zoals bijvoorbeeld de shahi paneer.
Paneer is makkelijk te maken, je hebt er alleen maar een heleboel melk voor nodig. En iets goed zuurs, zoals citroensap of azijn. Verder heb je nog een hele oude dunne theedoek nodig, of een kaasdoek. En een vergiet. Zorg dat je het vergiet in de gootsteen klaar hebt staan, met de doek erin.
Paneer is eigenlijk niet veel meer dan de droge stof van melk. Om dat uit de rest van de melk te halen gaan we het laten schiften.
Breng 2 liter melk aan de kook. zodra het kookpunt is bereikt kan het gas uit en kan de citroensap of azijn worden toegevoegd, roer alles door en voeg zoveel toe dat de melk klonterig wordt.
Deze klonten willen we hebben.Giet de substantie in het doek (in het vergiet).
Al het water met azijn of citroensap spoelt weg en wat over blijft in de doek is de kaas.
Pak de punten van de doek bij elkaar en knijp de paneer goed uit.
Pas op, is heet!
leg de dock met paneer tussen twee borden en zet hier iets zwaars bovenop zodat het zich een plak kaas kan vormen. Laat dit een paar uur staan. De paneer is nu klaar om gebruikt te worden in allerlei curry’s!
//} ?>